Inzet huisdier

Inzet huisdieren bij mensen met Korsakov

Binnen de doelgroep Korsakov is nog niet veel bekend over de doelgerichte inzet van (huis)dieren. Sinds september 2021 heeft Ingrid Schouten, onze trainer/docent, de gelegenheid gekregen om met haar hond verschillende bezoeken aan bewoners op locatie Domus Nostra, Saffier te brengen.

Ingrid: “Ik heb bijzondere ontmoetingen mogen meemaken. De ontmoetingen tussen Charles *) en mijn hond Troy waren zo mooi, dat ik deze situaties gebruik voor een casestudy.
Charles is een bewoner met het Syndroom van Korsakov die vaak last heeft van negatieve stemmingen. Daardoor is hij niet makkelijk in de omgang.
Mijn doel was, om na te gaan of de bezoeken van mij met Troy een positieve bijdrage kunnen leveren aan de stemming van Charles. Verder hoopte ik dat deze bezoeken een meerwaarde leveren aan een zinvolle dagbesteding voor Charles. En gelukkig is dat ook het geval!”

Charles heeft laten weten dat hij het zeer waardeert dat Ingrid samen met Troy bij hem langs komt. “Dieren brengen gezelligheid en ze besodemieteren je niet”, zegt Charles.
De gelaatsuitdrukking van Charles is normaal altijd wat nors en gespannen. Zodra Troy bij hem is ontstaat er ontspanning in zijn gezicht. Daarvoor in de plaats komt een glimlach. Volgens een zorgmedewerker geeft Troy een zekerheid. Als Troy langs is geweest, is de stemming van Charles de rest van de dag een stuk positiever dan gebruikelijk. En na ieder bezoek worden Troy en Ingrid door Charles bedankt voor hun komst.

Dit contact had daarnaast ook een positieve, sociale interactie als gevolg. Ingrid vertelt: “Ik zag dat Charles meerdere keren op zeer geduldige wijze aan een medebewoner uitleg heeft gegeven hoe de hondenpuzzels werken die hij vaak samen met Troy doet. En die interactie is zoveel waard!”.

Rond de zomer zal er een artikel worden gepubliceerd waarin deze bijzondere ervaringen met Charles en Troy worden beschreven.

 *) naam bewoner is aangepast

Bron:  Linkedin Regionaal Expertisecentrum Korsakov - Saffier

Offcanvas Title

Hondenschool

Recensie schrijven